Menu
blogafbeelding

Over ons - de Herfstloop Twente


De Herfstloop Twente – kortweg de Herfstloop, bestaat al sinds 1976 en is daarmee een van de oudste lopen van (Oost) Nederland. In 40 jaar tijd hebben diverse regionale, nationale toppers en ja... zelfs olympische atleten meegedaan en weten nog steeds hun weg naar Enschede te vinden. Daarmee is de Herfstloop een unieke loop in (Oost) Nederland.Deze loop heeft lange tijd over een volledig onverhard parcours gelopen op het Buurserzand, het natuurreservaat. Tegenwoordig gaat de route niet meer door het Buurserzand, maar nog wel door het mooie natuurgebied dat nabij het Rutbeek ligt. Ondanks het onverharde parcours, maar vanwege het grote aantal toppers, waren de tijden op de halve marathon vaak erg scherp. De hele top 3 liep de halve marathon onder 1:07:00 uur. Vaak geziene deelnemers destijds waren:

 • Gerard Nijboer (zilver op de olympische spelen van 1980 en deelnemer aan de spelen in 1984 en 1988);
 • Gerard Tebroke (Olympische Spelen van 1972 en 1976 door blessures);
 • Jos Hermens (gekwalificeerd voor de olympische spelen van 1972, maar zich teruggetrokken);
 • Klaas Lok (zilver op het Europees kampioenschap atletiek indoor 3000 m);
 • Marti ten Kate (deelnemer aan de olympische spelen van 1988 met een negende plaats op de 10 km);
 • maar ook minder bekende toppers als: Tonnie Luttinkholt, Hans Posthuma en Bert Hillen.

Tot op de dag van vandaag vinden de toppers nog steeds hun weg richting de Herfstloop. De afgelopen jaren bijvoorbeeld hebben Ingrid Prigge (snelste Nederlandse op de marathon van Amsterdam in 2006) en oud topwielrenner Joost Posthuma deelgenomen en ook weer scherpe tijden neergezet. Zelfs René Stokvis – huidig en meervoudig nationaal 1500 meterkampioen – doet nog regelmatig mee aan de Herfstloop en laat zien waarom hij nederlands kampioen is.

Sinds AC TION over een eigen atletiekaccommodatie beschikt, start de Herfstloop vanaf de atletiekbaan richting het Buurserzand. Harry Dijk – vanaf het allereerste begin deelnemer – zegt over de Herfstloop: “Zelf heb ik goede herinneringen aan de Herfstloop, ondanks dat het toentertijd drie rondes waren (tegenwoordig is het één ronde). Na al die jaren loop ik de Herfstloop nog steeds graag. Gek genoeg blijft het een mooie ronde, omdat de omstandigheden altijd wel weer anders zijn. De Herfstloop Twente gaat nooit vervelen.”Wordt vrijwilliger


vrijwilligersWat zou jij voor ons willen doen?
 
Gedurende bijna het hele jaar is een enthousiaste commissie van 7 mensen vanuit verschillende geledingen van AC TION bezig met de organisatie van de Herfstloop Twente. Op de dag zelf zetten meer dan 50 vrijwilligers zich in om alles op rolletjes te laten lopen gedurende dit gezellige en sportieve evenement. Zonder vrijwilligers geen Herfstloop! Een paar van de vele rollen beschrijven we op deze pagina. Ben je nog geen vrijwilliger maar wil je dat wel worden, vul dan het formulier dat hier rechts staat en klik op insturen. Je mag ook altijd een bericht naar info@herfstloop-twente.nl versturen als je dit makkelijker vindt. We nemen dan snel contact met je op. 

Voor de start van het evenement krijgen de vrijwilligers instructie en tijdens het evenement staat de commissie voor je paraat via de calamiteiten-app. Vanzelfsprekend krijg je van ons koffie/thee met iets lekkers voor je aan de slag gaat, een snack/lunch voor onderweg en een bedankje achteraf. Ook is er gelegenheid om verbeteringen voor de volgende editie te delen via de jaarlijkse evaluatie.  

Evenementen verkeersregelaar/parcourspost 
Als evenementen verkeersregelaar of parcourspost ben je verantwoordelijk voor de veiligheid op het parcours. Aangezien de Herfstloop zonder wegafsluitingen en hekken wordt georganiseerd, hebben we voor deze klus veel mensen nodig. 

Evenementen verkeersregelaars mogen aanwijzingen geven aan andere weggebruikers. Een serieuze en verantwoordelijke taak. Dit vraagt dan ook een korte (online) cursus van ongeveer 30 minuten voorafgaand aan het evenement. Daarna heb je een certificaat op zak dat een jaar geldig is en ook voor andere evenementen ingezet kan worden! De minimum leeftijd voor evenementen verkeersregelaar is 16 jaar. 

Een parcourspost geeft aanwijzingen aan de deelnemers zodat ze veilig lopen en niet verdwalen, moedigt deelnemers aan en informeert het publiek op het parcours. 

Medewerker verzorgingspost 
Een goede verzorging van onze deelnemers onderweg en op de baan is erg belangrijk. Op de baan hebben we een water- en fruitpost en langs het parcours zijn waterposten. 

Medewerker op- en afbouw 
Natuurlijk is er altijd genoeg op- en af te bouwen op de baan en langs het parcours. Deze klussen zijn perfect voor mensen die niet alleen mee willen lopen maar ook de handen uit de mouwen willen steken. 

En verder…. 
Zoeken we hulp in de kantine van AC TION, voor- en achterfietsers bij de snelste en langzaamste lopers, fotografen en social media liefhebbers.

 
Uw gegevens worden alleen gebruikt voor het doel waarvoor u ze hebt opgegeven en worden niet langer opgeslagen dan noodzakelijk is.
Insturen


Onze sponsors

Zonder onze sponsors geen Herfstloop, wij zetten daarom graag deze toffe bedrijven in het zonnetje! Uw naam ook hier? Levert u ook graag een bijdrage aan de Herfstloop Twente? Neem dan contact op via info@herfstloop-twente.nl


 • Asbreuk print en media
 • Broekhuis Peugeot
 • Runx
 • Sportvoedingwebshop
 • Wolbert communiceert
 • A&A Appdesign
 • Toiletservice Twente
 • Benchmark