7.1-1920×757

Een van de oudste lopen
van (Oost-)Nederland
7.2-1920×757

Sinds 1976 zijn diverse
toppers je voorgegaan
7.3-1920×757

Al 40 jaar continu met
je in beweging

Historie

De Herfstloop Twente – kortweg De Herfstloop – bestaat al sinds 1976 en is daarmee een van de oudste lopen van (Oost) Nederland. In 40 jaar tijd hebben diverse regionale, nationale toppers en ja… zelfs olympische atleten meegedaan en weten hun weg nog steeds naar Enschede te vinden. Daarmee is De Herfstloop een unieke loop in (Oost) Nederland.

Deze loop heeft lange tijd over een volledig onverhard parcours gelopen op het Buurserzand, het natuurreservaat waar De Herfstloop nu nog steeds door heen gaat. Ondanks het onverharde parcours, maar vanwege het grote aantal toppers, waren de tijden op de halve marathon vaak erg scherp. De gehele top 3 liep de halve marathon allemaal onder 1:07:00 uur. Vaak geziene deelnemers destijds waren:

  • Gerard Nijboer (zilver op de olympische spelen van 1980 en deelnemer aan de spelen in 1984 en 1988 );
  • Gerard Tebroke (Olympische Spelen van 1972 en 1976 door blessures);
  • Jos Hermens (gekwalificeerd voor de olympische spelen van 1972, maar zich teruggetrokken);
  • Klaas Lok (zilver op het Europees kampioenschap atletiek indoor 3000 m);
  • Marti ten Kate (deelnemer aan de olympische spelen van 1988 met een negende plaats op de 10 km);

maar ook minder bekende toppers als Tonnie Luttinkholt, Hans Posthuma en Bert Hillen.

Tot op de dag van vandaag vinden de toppers nog steeds hun weg richting De Herfstloop. De afgelopen jaren bijvoorbeeld hebben Ingrid Prigge (snelste Nederlandse op de marathon van Amsterdam in 2006) en oud topwielrenner Joost Posthuma deelgenomen en ook weer scherpe tijden neergezet. Zelfs René Stokvis – huidig en meervoudig nationaal 1500 meterkampioen – doet nog regelmatig mee aan De Herfstloop en laat zien waarom hij nederlands kampioen is.

Sinds AC TION over een eigen atletiekaccommodatie beschikt wordt er met De Herfstloop vanaf de atletiekbaan vertrokken richting het Buurserzand. Harry Dijk – vanaf het allereerste begin deelnemer – zegt over De Herfstloop: “Zelf heb ik goede herinneringen aan De Herfstloop, ondanks dat het toentertijd 3 rondes (tegenwoordig is het 1 ronde!) waren. Na al die jaren loop ik De Herfstloop nog steeds graag. Gek genoeg blijft het een mooie ronde, omdat de omstandigheden altijd wel weer anders zijn. De Herfstloop Twente gaat nooit vervelen.”

Sportvoeding webshopAsbreuk-logo-280x100-grijshubo logo sponser caravan & camper van der linde